Witam mam problem z pasami bezpieczeństwa w mojej nowo nabytej octawi ciężko mi się je rozwija a szczególnie w momencie dodawania gazu,
ktoś ma jakiś pomysł jak ten problem rozwiązać ?? Może to jest ładunek ten, który odpowiada za pasy podczas kolizjii czy coś.dodam że autko było lekko uderzone w lewy przód.pozdrawiam
no niestety kolego szybko zrobiłem tak jak mi podpowiedziałeś czyli umyłem pasy i spryskałem plakiem wytarłem do sucha ale nadal jest tak jak było.czyli wciągają sie do środka rewelacyjnie ale szału dostaje jak mam się zapiąć.może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł???
KUBEK 204, masz problem z blokadą bezwładnościową. Nie wiem jak jest w grupie VW, ale kilka dni temu rozbierałem napęd pasa w Mondeo ( tam z kolei nie dał się rozwinąć ) i naprawa była prościutka ( wyskoczyła sprężynka od blokady ) a mechanizm można było w całości rozłożyć i po przeczyszczeniu bezproblemowo złożyć. Możesz spróbować u siebie, ale rób to z głową, bo tu chodzi o czyjeś bezpieczeństwo.
Sama nazwa mówi, że są to "pasy bezwładnościowe", a więc nie należy ich gwałtownie szarpać przy wyciąganiu. Nie dadzą się też wyciągnąć zarówno przy przyśpieszaniu, jak i przy hamowaniu. Żle by było gdyby było inaczej. Poprostu trzeba je wyciągać powoli. Wewnątrz mechanizmu jest rodzaj wahadła, i blokuje ono rolkę zarówno przy hamowaniu, przyśpieszaniu, a też i przy dachowaniu, lub przy poślizgach.
Komentarz